Büyükbaş Hayvanların Hastalıkları

Merhabalar.👋 Gelin bu yazımızda da büyükbaş hayvanlarımızın bazı hastalıklarından bahsedelim. Gönül ister ki hiç hastalanmasınlar ve zarar görmesinler. 


        İlk bahsedeceğim hastalık "meme iltihabı" diğer adıyla   "Mastitis
Bu rahatsızlık süt yapısını değiştirir ve verim azalır. İlerlediğinde ise memelerde körelmeye sebep olur. 

Peki bu hastalık durduk yere nereden çıktı? Tabi ki durduk yere değil. 

Kötü hava şartları, vurma ve çarpma, bakım da hatalar ve kalabalık ve pis ortam sebeplerindendir. Sağım makinelerinde vakum ayarının uygun olmayışı da sebepler arasındadır. Sarkık memeler ve sağım sırasında memede süt kalması da mastitise neden olur.

Mastitisli memede kızarıklık, şişlik, sıcaklık ve ağrı olabilmekte ve aynı zamanda süt bulanık renkli ve pıhtılıdır. Her zaman belirtiler ortada değildir. Yavaş ilerleyen bir süreçte olabilir. 
Korunmak için öncelik temizlik.💦

Yanıkara 
Sığırların kaslarının iltihaplanması durumudur. Bu hastalığa en fazla sığır, koyun, geyik, domuz ve tavşanda rastlanır.
Hasta olan hayvanda diş gıcırdatma, iştahsızlık görülebilir. Vücut ısısı artabilir. Tedavi olarak içi şiş olan kasların olduğu yer uzunlamasına yarılarak antiseptiklerle yıkanmalıdır. Korunmak için AŞI💉 önemlidir.

Tüberküloz (verem)
Bu hastalık hayvandan hayvana bulaştığı gibi insana da bulaşabilen bilinen en eski hastalıklardandır. Solunum, sindirim, deride yaralar ve çiftleşme sonucu bulaşabilmektedir. Gebelik döneminde  anneden yavruya da geçebilmektedir. 
İlk belirtiler 10-50 gün içinde ortaya çıkar ve ilk olarak iştahsızlık ve durgunluk gözlenen genel belirtilerdir. Zamanla ateşte gözlemlenir. En sık rastlanan şekli akciğer tüberkülozudur. Bu durumda hayvanda şiddetli öksürük ve solunum güçlüğü gözlenir. 
Bu rahatsızlıktan korunmak için dışarıdan alınan hayvanlara öncelikle test yapılmalı. Tabi ki öncelikle dikkat edilmesi gereken şey hijyen. Hayvanlarla ilgisi olan kişiler örneğin bakıcılar da belirli aralıklarla tüberküloz testi yaptırmalı. 
Tekrar etmek istiyorum. 

Erken teşhis hayat kurtarır!
Dikkat ettiyseniz eğer temizlik, hijyen, aşı gibi kelimeler koyu yazıldı çünkü dikkatinizi çekmek istiyorum. Bulunduğumuz ortam sağlığımızı etkiler. Kendinizi ve çevrenizi sevin, koruyun. 💚😊
Kendinize iyi bakın. Sağlıklı günler.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Biz Kimiz?

İşletme Hakkında