Sulama Yöntemleri

💦 Merhaba güzel insan. Sende mi tarımcısın? yoksa hobi amaçlı mı ilgileniyorsun? Neyse iyi ki buradasın. Bakalım nelerden bahsedeceğiz. Başlayalım mı?

Gün geçtikçe kaynaklarımızı tükettiğimiz düşüncesindeyim. En önemlilerinden biri olan su bizim için çok değerli bu yüzden hem dikkatli hem de doğru kullanım için doğru teknikleri bilmeliyiz. Bu tekniklere geçmeden önce sulama nedir bunu konuşmak istiyorum.

 🌱Bir bitki büyümek için su, hava, sıcaklık ve ışığa ihtiyaç duyar. Sulama dediğimiz şey ise bitkinin ihtiyaç duyduğu su miktarının köklerine ulaşmasıdır. Sulama sistemi ise belirli bir alana suyun aktarılması işlemidir. 

Birçok çeşidi bulunan sulama sistemlerinden doğru olanı belirleyebilmek için yetiştirilen ürüne, toprağın özelliğine, sulama miktarına, çiftçinin özelliklerine ve bölgenin iklimine bakılır.

Yüzey Sulama Yöntemleri kendi içerisinde 3 çeşittir.

1. Salma Sulama Yöntemi: İşten kaçınmak için uygulanan fakat kullanışsız bir yöntem. Şöyle ki suyu tarlanın başından gönderiyoruz o kendi yolunu buluyor ama her yere ulaşamıyor tabi ki.

2. Adi Tava (Göllendirme) Sulama Yöntemi: Arazinin az eğimli veya düz olduğu toprakların sulanmasında kullanılır. Sık aralıklarla diktiğimiz bitkilerin sulanmasında kullanabiliriz. 

3.Karık Sulama Yöntemi: Karıkları bilirsiniz belirli bir eğimi bulunan çukur diyebiliriz. Bu karıklara suyun verilmesi işlemidir.

Yağmurlama Sulama Yöntemi: Basınçlı sulama sistemlerindendir. Adından da az çok anlayabileceğimiz şekilde doğal yağışa benzeyen serpilmek suretiyle uygulanır. Engebeli arazilere uyumludur. 

Mini-spring Yöntemi: Engebeli arazilere uygun olan bu yöntem istendiğinde toplanabilir. Meyve bahçelerinde ağaç altları için kullanılabilir. İnce borular yoluyla tarlaya yerleştirilir ardından yağmurlama başlığı sayesinde tarla sulanır.

Toprak Altı Sulama Yöntemi: Adı üstünde toprak altına su ilavesi olarak tanımlanabilir. Su seviyesi muhafaza edilebilir.

Damlama Sulama Yöntemleri: Daha az su daha çok alan sulaması sağlar. Seralarda kullanılan sistemde ekonomik su kullanımı sağladığı için tercih oranı yüksektir. Toprağın üzerinden veya altından arıtılmış su veren sistemdir.

Ek olarak damlama sulama sisteminin faydalarından bahsetmek isterim. 

  • Az su- kolay iş- az stres- daha az çaba
  • Sulama ile birlikte gübreleme- ilaçlama yapılabilmesi
  • Erozyonu önlemesi
  • Düşük basınç ile sulama imkanı
  • Ekonomik oluşu
  • Eğimli arazilerde kolay uygulama olanağı
  • Yok yok maşallah 😂 
Umarım faydalı olabilmişizdir. İyi günler diler ve üreten bir toplum olmayı dilerim. 💚 Diğer yazılarımız da görüşmek üzere.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Biz Kimiz?

İşletme Hakkında

Büyükbaş Hayvanların Hastalıkları