Küçükbaş Hayvanların Hastalıkları

Sağlıklı günler sevgili okur.

İnsan, hayvan, bitki fark etmeksizin erken teşhis önemlidir. Aksi takdirde ölümle sonuçlanabilir. Topluluk halinde bulunan canlılarda hastalığın yayılması kolaydır. Kendimizi koruyup çevremizi de tehlikeye atmayalım. 💚😊

Bu yazımızda ilgi alanımız olan küçükbaş hayvanlardaki hastalıklardan bahsedeceğiz. 

Mavi Dil Hastalığı

Sokucu sineklerle geçen bir hastalıktır. Koyunlarda görülmektedir. İlk belirtiler 7 gün sonrasında görülmeye başlanmaktadır. Yaygın belirtileri olarak yüksek ateş, dil ve dudak çevresinde renk değişimi, burunda akıntı, solunum güçlüğü ishal gibi belirtiler görülür. Kuzularda ölüm oranı %95 iken sığırlarda belirtiler hafiftir hatta fark edilmeyebilir. 

Koyun Çiçek Hastalığı

Hayvanın derisinde döküntü, kabuk gibi belirtilere rastlayabiliriz. İlk günden belirtileri görürüz. En sık rastlanan belirtiler deri, solunum ve sindirim yollarında görülür.

Süt Kesen Hastalığı

Sık görülen hastalıklardan biri olan süt kesen hastalığında meme iltihabı, süt kesilmesi, eklem şişliği ve hayvanda topallamalar görülür. Bulaşıcıdır. Bulaş riskini azaltmak için sağım ve hayvan bakımlarında hijyen kurallarına dikkat edilmelidir.

Hastalıklarını nasıl engelleyebiliriz?

Hastalıkla yüz göz olmamak için aşıya başvurmalıyız. İki aylıktan büyük hayvanlara ilkbaharda aşı yapılması tercih edilir. Aşıdan 2 hafta sonra hayvanlar bağışıklık kazanır. Hastalık şüphesinde dair hemen veterinere başvurulmalı. UNUTMAYIN! ERKEN TEŞHİS. 

Hastalık var ise nereden çıktığı tespit edilmeli. 

Çıkış noktası mera ise, hayvanlar meraya çıkarılmamalı ve şüpheli otlar yok edilmeli. Ölen hayvanlar ise 2 metre derine üzerine kireç dökülerek gömülür.😔

Hastalığın çıkış noktası ağıl ise, sağlam hayvanları zaman kaybetmeden aşılatınız. 

Sağlıklı günler.💚


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Biz Kimiz?

İşletme Hakkında

Büyükbaş Hayvanların Hastalıkları