Hayvanların Sineklerle Başı Dertte...

 Merhabalar.😊

 Bugün hayvanlarımızın bir derdine çare bulmak için burada toplanmış bulunmaktayız. Ben yazayım siz okuyun. Dilerseniz yorumlarda buluşuruz. Hazırsak konumuza geçelim.

Sinekler hem hastalıklara hem de verim kayıplarına neden olur. Böylece ekonomik kayıplar yaşanır. Bir sığır üzerinde 100- 200 arasında sinek varsa ekonomik kayıp yakındır. Bu durumda sığır sineklerden kurtulmaya çalışacak beslenmesini ihmal edecektir. Sağmal ineklerde süt verim kaybı, zayıflık ve yavruyu sütten kesme gibi durumlarla karşılaşırız.

Görselde gördüğünüz üzere bu sineklerden bazıları sığırın yüz bölgesinde gezerek salyalardan beslenir ve sonuç olarak enfeksiyona sebebiyet verir. Pembe göz hastalığını hayvanlar arasında taşıyabilmektedirler. Kanla beslenen sinek türleri hem verimi azaltır hem de hastalık taşır. Sinekleri hafife almamak lazım. Özellikle sineklerin larvalarının gübre yığınlarında olduğunu görürüz. Ahır ve otlaklarda çoğalmaktadırlar. 

Sineklerin yoğunlukta bulunduğu ortamlar: bozuk yemler, gübre ve gübrelerin bulunduğu yerler. Yumurtalarını bırakmak için de buraları kullanırlar. Gübrenin ahırdan uzaklaştırılması öncelikli olmalı.

Peki başka ne yapabiliriz?

  • Gübreler çeşitli sinek öldürücülerle ilaçlanabilir.
  • Hayvanların sık kullandığı yemlik veya su yolu gibi yerlere sinek öldürücü torbalar asılabilir.( kuruluk ve sürekli ilaç doluluk oranı kontrol edilmeli) 
  • Hap yutturma yöntemi ile hayvana verilen haplar sinek öldürücü etki gösterir. Gübrede sinek oluşumunu önler.
  • En kolay yöntem ise ilaçlı kulak küpeleri. Sineklerin çoğalma mevsiminde uygulanırsa daha başarılı olunur.

Bize vakit ayırdığınız için teşekkürler. Bir başka yazımızda buluşmak ümidiyle...👋


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Biz Kimiz?

İşletme Hakkında

Büyükbaş Hayvanların Hastalıkları