Tohum Türleri

 Herkese merhaba. 👋

Bu yazımızda da aslında işimizin temeli, olmazsa olmazlarımızdan tohumlardan bahsetmek istiyorum. Yerli tohum, Hibrit tohum ve GDO' lu tohumlardan konuşacağız biraz. O zaman yazımıza geçelim. 😊

TDK'ya göre tohum, bitkinin oluşmasını sağlayan tane olarak tanımlanıyor. 

Çeşitleri ise şunlardır; Yerli tohum, Hibrit tohum ve GDO'lu tohum.

Yerli tohum nedir?

Diğer adıyla atalık, yerel, geleneksel ve organik olarak da adlandırabiliriz. Genetiğiyle oynanmamış, kimyasala bulaşmamış doğal tohum. Yıllarca kullandığımız tohumlar aslında bunlar. Yerel tohumlardan her sene tekrardan verim almak mümkündür. Bu tohumlardan yetiştirilen yiyecekler sağlıklı, lezzetli ve besin değeri yüksek olan besinlerdir. Bu doğallığı her zaman koruyamıyoruz. Günümüzde yerini GDO' lu tohumlara ve hibrit tohumlara bırakmaktadır. 

Hibrit tohum nedir?

GDO'lu tohum ile karıştırmayınız. Hibrit tohum karma tohumdur. Aynı türe ait iki bitkinin çaprazlaştırılmasıyla oluşan melezleşmiş tohumdur. İklim şartlarını önemsemez serada uygun ortamda yetiştirebilirsiniz ama sadece 1 yıl kullanılır. Tekrar kullanımda elde edilen ürünler farklılık gösterir. Bu durumda da üretici her sene tohum firmasının yolunu tutar. Hibrit tohumla yetiştirilen ürünler tabi ki yerli tohuma oranla besin değeri daha düşüktür. Dış etkenlere karşı ilaçlanma durumu olduğu için insan sağlığını da olumsuz etkiler.

GDO'lu tohum nedir?

GDO( genetiği değiştirilmiş organizmalar), laboratuvar ortamında üretilen yapay tohumlardır. İçindeki kimyasallar nedeniyle uzun bir süre bozulmazlar. Ekildiği toprağı bile verimsizleştiren bu tohum insana neler yapmaz?  GDO'lu üretim yapılan yer ise eski haline döndürülemez.

Bizler maalesef ürüne bakarak nasıl bir tohumdan üretilmiş bilemiyoruz. Laboratuvar ortamında incelenmediği takdirde anlaşılamıyor.

Doğal tohum, doğal besin, doğal insan... 💚

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Biz Kimiz?

İşletme Hakkında

Büyükbaş Hayvanların Hastalıkları